Ingin meningkatkan pertumbuhan organik laman web anda? Salah satu cara yang popular ialah melalui pengoptimuman enjin carian (SEO). Bagaimanapun, proses SEO mungkin menjadi suatu tugas yang menakutkan bagi pemilik perniagaan yang bukan pakar pemasaran digital. Sebenarnya, terdapat pelbagai kaedah SEO yang tersedia, dari yang mudah hingga yang kompleks.

Tindakan SEO yang mudah dapat dilakukan dan dipatuhi oleh pemilik laman web mana pun. Dengan mengambil beberapa langkah mudah, anda dapat meningkatkan secara drastik SEO dan kadar klik melalui, membolehkan anda meningkatkan peringkat laman web anda di seluruh enjin carian seperti Google, Bing, dan Yahoo.

 

1. Gunakan kata kunci sasaran untuk membuat kandungan

Ingatlah, KANDUNGAN adalah komponen yang paling penting dalam bagaimana enjin carian dan algoritma menilai laman web. Algoritma Google akan diaktifkan apabila frasa atau kata kunci tertentu dimasukkan dalam permintaan carian dan jika kandungan laman web anda mengandungi kata kunci tersebut, ia mengenal pasti kandungan laman web anda sebagai relevan dengan carian pengguna. Apabila ini berlaku, Google akan memberi keutamaan kepada laman web anda dalam hasil carian.

Jadi, kata kunci mana yang harus anda tumpukan? Terdapat pelbagai kaedah untuk menyenaraikan semua kata kunci anda. Salah satu kaedah adalah dengan menjalankan carian cepat dan menyemak apa yang dicadangkan oleh Google di bar carian. Terdapat juga perisian kata kunci tambahan seperti Google Keyword Planner yang dapat membantu anda mencari perkataan atau frasa yang paling popular. Terdapat juga beberapa aplikasi yang boleh memberikan penyelidikan dan analisis kata kunci seperti Ahref, SEMRush atau Uber Suggest.

 

2. Hasilkan kandungan berkualiti tinggi untuk meningkatkan interaksi.

Kandungan berkualiti tinggi adalah salah satu komponen utama dalam SEO yang disukai oleh algoritma Google. Anda harus mencuba untuk memuat naik artikel, gambar, dan video yang memberikan nilai sebenar kepada pengguna untuk meningkatkan SEO anda. Ini termasuk memastikan kandungan anda ditulis dengan baik, diformat dengan baik dan mudah dibaca. Gunakan perenggan yang ringkas dengan tidak lebih dari beberapa ayat, dan gunakan tajuk dan sub-tajuk untuk memecahkan teks. Ini adalah teknik penulisan yang membolehkan pembaca untuk mudah memahami maklumat sambil berada di laman anda untuk jangka masa yang lebih lama.

Penting untuk menghasilkan kandungan yang memberikan pengetahuan baru. Bayangkan diri anda dalam posisi pelanggan anda. Apakah maklumat yang mereka ingin ketahui dari kata kunci yang dimasukkan? Ini akan membantu anda dalam menghasilkan kandungan berdasarkan apa yang pengguna akan dapati berguna dan ingin terus meneroka daripada apa yang anda mahu mereka tahu.

 

3. Gabungkan Link Dalaman dan Luar

Dalam merancang strategi pengoptimuman enjin carian, penting untuk mengambil pendekatan strategik dalam penggunaan pautan. Ini bermakna kandungan laman web anda seharusnya mengandungi pautan dalaman dan luaran. Pautan dalaman memudahkan pengguna untuk melayari laman web anda, yang merupakan asas kepada laman web yang teroptimum.

Pautan luaran membantu meningkatkan ranking laman web anda. Anda boleh meningkatkan kredibiliti laman web anda dengan menyediakan pautan luaran kepada laman web yang mempunyai kredibiliti tinggi. Ini melibatkan penggabungan kandungan dari pelbagai sumber dan menghubungkannya dalam penulisan anda.

 

4. Dapatkan Link Berkualiti Tinggi

Mendapatkan pautan balik yang berkualiti tinggi adalah salah satu kaedah pemasaran digital dan pengoptimuman enjin carian yang berguna. Apabila laman web yang kredibiltinya tinggi menghubungkan ke kandungan anda, algoritma Google mengenali laman web anda sebagai dipercayai dan sah. Jika kandungan anda memenuhi kriteria yang baik, orang akan berkongsi dan menggunakan kandungan anda sebagai rujukan. Walau bagaimanapun, mengambil kira persaingan di internet, ini mungkin tidak semudah yang disangka. Oleh itu, mendapatkan pautan balik berkualiti tinggi memerlukan usaha tambahan. Di Dreamit, kami mengesyorkan agar anda bekerjasama dengan laman web yang relevan dan mempunyai ranking tinggi melalui penulisan tetamu sebagai strategi yang lebih dipercayai dan terbukti.

 

5. Pastikan aspek teknikal laman web anda dioptimumkan

Optimisasi enjin carian dipengaruhi oleh lebih daripada kandungan yang kita cipta di dalam laman web. Aspek teknikal laman web juga memainkan peranan penting. Beberapa aspek ini agak kompleks dan memerlukan pemahaman yang lebih mendalam tentang SEO, tetapi terdapat beberapa perkara mudah yang perlu diingat:

Struktur URL:

  •  
  • Pilih URL statik (bukan dinamik) yang boleh dikemaskini.
  • Jangan gunakan angka atau tarikh kecuali jika benar-benar diperlukan, kerana seiring berjalannya masa, kandungan dan URL akan menjadi lapuk (* mengemaskini URL boleh merosakkan usaha SEO anda).
  • Untuk memisahkan perkataan, gunakan tanda hubung (bukan garis bawah).

Periksa pautan(link) pengalihan yang rosak:
Pautan yang rosak mengalihkan pengguna ke jalan buntu, yang hampir selalu menyebabkan pengguna meninggalkan laman web anda. Pastikan semua pautan pengalihan berfungsi dengan baik dan mengarahkan pengguna ke destinasi yang betul.

 

6. Cipta Metadata yang dioptimumkan

Meta title dan meta description adalah dua aspek penting laman web yang kadang-kadang terlepas pandang kerana ia bukan sesuatu yang dipaparkan di laman web. Tujuan metadata adalah untuk menerangkan apa yang laman web anda tentang secara ringkas dan efektif. Anda mahu membuat hubungan yang cepat antara laman web anda dan apa yang orang cari apabila mereka membuat carian Google atau sebarang carian enjin carian lain. Oleh itu, penting untuk menyertakan kata kunci sasaran dalam meta title anda. Sama dengan meta description anda. Ia harus memberikan konteks sambil juga memasukkan mana-mana kata kunci sasaran yang digunakan dalam artikel.

 

7. Tingkatkan Kelajuan Laman Web dengan Memampatkan Fail Gambar

Ketidakcepatan muatan laman web adalah salah satu alasan yang paling biasa bagi pengguna internet untuk meninggalkan laman web. Pengguna terganggu dengan laman web yang lambat dan akan mencari maklumat mereka di tempat lain. Masalah ini timbul apabila laman web anda mengandungi terlalu banyak fail besar, yang mengambil masa yang lebih lama untuk dimuatkan daripada fail yang lebih kecil.

Memampatkan fail gambar yang besar adalah salah satu penyelesaian yang paling berkesan dan mudah untuk masalah ini. Kurangkan resolusi gambar menjadi 100-300kb kerana itulah yang anda perlukan. Anda juga boleh menggunakan laman web yang mudah dan mesra pengguna seperti Compress Jpeg atau fail gambar generasi seterusnya – WEBP.

 

 

Kesimpulan

Kesimpulannya, ini adalah 7 cadangan SEO untuk laman web anda! Mengikuti tip-tip ini dapat membantu anda meningkatkan ranking Google laman web anda. Perlukah bantuan dalam mengembangkan strategi SEO yang komprehensif? Kami mengalu-alukan anda untuk menghubungi Dreamit Real Solutions segera untuk mengetahui lebih lanjut tentang perkhidmatan optimisasi enjin

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *