Why CTA (Call to Action) is important for Web Design and SEO?

Laman web biasanya tidak direka hanya untuk tujuan membenarkan pelawat melihat dan menerima maklumat. Sebaliknya, mereka menggalakkan pelawat ke laman web mereka untuk melakukan tindakan tertentu, seperti membuat temujanji, membeli produk, atau membuat panggilan telefon. Ini hanya dapat dicapai dengan panggilan bertindak yang berkesan, juga dikenali sebagai CTA.


Apa yang Dimaksudkan dengan “Panggilan Bertindak”?

Panggilan bertindak adalah istilah yang digunakan dalam laman web untuk menarik perhatian audiens sasaran dan menjadikan mereka pembeli berulang. Objektif CTA, seperti yang tersirat dalam namanya, adalah untuk menarik pelawat untuk melakukan tindakan yang diingini. Oleh itu, panggilan bertindak sering menggunakan idea perkataan atau frasa yang menggalakkan pembelian.


Jenis CTA

Jenis CTA yang anda pilih untuk laman web anda bergantung sepenuhnya pada jenis perniagaan yang anda jalankan dan bagaimana anda ingin berinteraksi dengan pelawat. Dreamit Real Solutions boleh membantu anda menentukan jenis panggilan bertindak yang paling berkesan untuk laman web anda. Sebagai contoh:

  • Hubungi kami untuk mengetahui lebih lanjut
  • Hantar kami mesej atau e-mel
  • Langgan buletin kami
  • Buka akaun baru
  • Lawati kami di sini
  • Lihat keterangan kami
  • Memohon sebut harga

Mengapa CTAs Penting?


1. Membantu Pertumbuhan Audiens dan Jualan Anda


CTAs yang menggalakkan pelawat untuk melanggan buletin atau menekan butang suka atau ikuti di media sosial adalah contoh CTAs yang membantu pembinaan audiens. Ini tidak menguntungkan secara langsung, tetapi sangat penting untuk memperluas audiens anda secara organik.

CTAs boleh membimbing pelawat anda melalui proses pembelian di laman web anda. Contohnya adalah butang beli sekarang dan banyak lagi. Pada keseluruhan, CTAs dapat meningkatkan kemungkinan pelawat membeli produk anda.


 

2. CTAs Membantu Pelawat Berinteraksi dengan Kandungan Anda


Tidak semua CTAs harus terhad kepada produk atau perkhidmatan, tetapi kandungan adalah yang penting untuk laman web. Audiens anda tidak akan membeli produk atau perkhidmatan anda jika mereka tidak tertarik dengan kandungan anda dalam talian.

Mencipta CTAs yang menarik yang berkaitan dengan setiap jenis kandungan yang anda pos dapat meningkatkan strategi pemasaran digital anda dan membesarkan audiens anda. Ini adalah cara yang baik untuk menarik pembaca untuk membaca lebih banyak, mencari topik yang berkaitan, atau menggambarkan tujuan kandungan anda.


 

3. CTAs Mendorong Pelanggan Anda untuk Mengambil Tindakan yang Diingini


CTAs sangat penting bukan hanya untuk perniagaan, tetapi juga untuk pelanggan yang mengharapkan mereka. Banyak pelawat bergantung pada panggilan bertindak di bahagian bawah halaman untuk mengambil langkah seterusnya. Mereka telah membaca kandungan anda, berminat dengan jenama anda, dan mencari butang CTAs untuk mengetahui apa yang perlu mereka lakukan seterusnya.

Mengabaikan CTAs mungkin akan membingungkan pelawat dan mengurangkan peluang anda untuk berinteraksi dengan mereka. Pelanggan dapat dengan mudah mencapai apa yang anda inginkan mereka lakukan apabila anda menggunakan butang CTAs. Ini adalah baik untuk kedua-dua pihak, pelanggan dan perniagaan.

 

4. Elakkan Kekeliruan dengan Khalayak Laman Web


Jika anda ingin penonton anda melakukan sesuatu, beritahu mereka apa yang anda mahu mereka lakukan dengan menonjolkan ia dengan reka bentuk atau teks. Ini mungkin tidak berkesan untuk semua pelanggan anda, tetapi ia akan menghapuskan sebarang ketidakpastian untuk semua orang.

Jika pengunjung laman web anda menjumpai tawaran anda menarik, mereka akan memahami tindakan khusus yang perlu dilakukan untuk mendapatkan apa yang mereka mahukan. Ini akan menjadikan perjalanan pelanggan mereka mudah dan mengelakkan sebarang ketidakpastian.


 

5. Menbantu Reka Bentuk Laman Web

CTA yang baik tidak diletakkan secara rawak di atas laman. Biasanya hanya ada beberapa CTA dan mereka diletakkan secara strategik. CTA seperti ini menjadikan laman web kelihatan lebih teratur dan teratur secara keseluruhan.

Mereka mengalihkan perhatian pengunjung kepada ciri-ciri paling penting laman web, seperti butang langganan, produk, perkhidmatan, diskaun, dan lain-lain. Akibatnya, penggunaan CTA membantu pengunjung anda mencari maklumat penting dengan cepat, yang meningkatkan pembelian pada masa depan.


CTA yang jelas dan ketara mungkin memberi impak yang berkekalan kepada pengunjung anda dan menginspirasikan mereka untuk mengambil langkah yang betul. CTA yang sesuai pada waktu yang tepat mungkin membimbing pengunjung dalam jalan yang betul, menyelesaikan transaksi dan, secara idealnya, menjana pelanggan yang setia.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *