Apabila anda cuba meningkatkan prestasi carian laman web anda, salah satu perkara yang perlu difokuskan ialah mengurangkan kadar tolakan laman web anda. Kebanyakan laman web e-dagang mendapat manfaat daripada kadar tolakan antara 25% hingga 40%. Jika laman web anda mempunyai kadar tolakan yang tinggi, maka anda tidak menarik pengunjung yang sesuai atau mempunyai pengalaman pengguna yang buruk. Mari kita lihat cara untuk mengurangkan kadar tolakan laman web anda dan meningkatkan penglibatan laman web.

 

1. Memastikan Panggilan Tindakan yang Kuat

Jangan biarkan panggilan tindakan (CTA) yang lemah menghalau pelanggan potensial. Tingkat keluar yang meningkat adalah perkara terakhir yang anda ingin berlaku. Anda mahu setiap pengunjung laman web membeli atau setidak-tidaknya mempertimbangkan untuk membeli.

Apabila datang kepada pengoptimuman CTA, setiap butirannya penting. Walaupun perubahan yang kelihatan kecil, seperti mengubah perkataan pada butang, boleh memberi impak yang besar. Ia boleh, sebagai contoh, melibatkan pengguna dan mengarahkan mereka ke halaman kandungan di laman web anda, menurunkan kadar keluar.

 

2. Kurangkan Gangguan

Terlalu banyak pilihan seringkali membingungkan pengunjung dan menghalang tindakan. Secara ideal, tidak sepatutnya terdapat muatan maklumat berlebihan di laman web anda. Ringkaskan reka bentuk anda dan usahakan untuk menghilangkan gangguan.

 

3. Kemaskini Blog Anda Dengan Kandungan Berkaitan

Menyediakan kandungan yang berkaitan dengan blog anda sentiasa memberikan pulangan pelaburan yang terbaik. Anda akan terus memperoleh pertumbuhan dengan memberikan maklumat baru secara berterusan. Ingatlah bahawa pembaca adalah bijak dan dapat mengesan teknik manipulatif dan palsu. 

 

4. Mengutamakan Reka Bentuk Responsif Laman Web Anda

Pengunjung anda akan melayari laman web anda melalui komputer, tablet, atau telefon pintar. Reka bentuk web responsif memastikan pengalaman paparan yang konsisten pada skrin dan platform yang berbeza.

Anda boleh semak Google Analytics untuk melihat berapa banyak trafik yang diterima dari tablet dan telefon pintar. Walaupun ianya hanya sebahagian kecil dari jumlah trafik anda, anda harus menggunakan reka bentuk responsif. Pemasaran mudah alih semakin meningkat, dengan penjualan eCommerce dari  telefon pintar meningkat sebanyak 15% setiap tahun.

5. Menulis Meta Penerangan yang Menarik untuk Search Enjin

Banyak perniagaan tidak mengoptimumkan meta penerangan mereka untuk pengguna Google. Akibatnya, kadar klik mereka kekal rendah. Apabila pengguna memasukkan kata kunci ke dalam carian Google, mana-mana perkataan yang sesuai dengan frasa carian akan dicetak tebal untuk membezakan ia daripada yang lain dan memberitahu pencari bahawa hasil tersebut patut dipertimbangkan.

Meta penerangan adalah perkataan HTML yang menentukan kandungan sesuatu halaman web tertentu. Meta penerangan digunakan oleh search enjin untuk memaparkan sebahagian daripada laman web anda supaya orang boleh menilai sama ada hasil carian yang relevan sesuai untuk mereka hanya dengan membaca penerangan tersebut.

Ingatlah saranan-saranan ini dan berkekalanlah. Beberapa taktik mungkin memberikan hasil segera, tetapi jangan bergantung padanya. Terus tingkatkan trafik laman web anda. Apabila anda memuaskan pengunjung anda, mereka dengan senang hati akan mencadangkan laman web anda kepada orang lain!

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *