Penglibatan pengguna laman web adalah salah satu faktor yang menentukan prestasi dan peringkat laman web anda. Pengalaman pelanggan merupakan elemen penting dalam setiausaha jenama di dunia digital hari ini, oleh itu penglibatan laman web sangat penting.

Setiap laman web bersaing dengan firma-firma lain untuk meningkatkan penglibatan laman web mereka. Walaupun anda menerima jumlah trafik yang besar, ia tidak bermakna banyak kecuali anda dapat menjalin hubungan dengan pelawat dan membujuk mereka untuk melakukan tindakan.

 

Apa itu penglibatan laman web?

Penglibatan laman web didefinisikan sebagai seberapa efektif jenama dapat memuaskan dan mempertahankan minda pelanggan atau pelawatnya. Ia berkaitan dengan menentukan sama ada pelawat anda menemui apa-apa nilai dengan melacak aktiviti seperti muat turun, klik, kongsian, dan lain-lain.

Memiliki reka bentuk laman web yang menarik sangat penting untuk meningkatkan penglibatan laman web, tetapi terdapat banyak lagi aspek yang perlu dipertimbangkan untuk pengoptimuman penukaran laman web. Ia banyak berkaitan dengan mempergunakan masa pengguna secara produktif pada pelbagai titik sentuhan untuk kelebihan mereka. Pelanggan lebih cenderung menjadi setia jika mereka mempunyai pengalaman hebat di laman web anda.

 
 

1. Mempercepatkan muatan laman web

Anda pasti pernah mengalami pengalaman dengan laman web yang lambat dimuatkan. Anda menemui laman web yang kelihatan menarik, tetapi anda terus menunggu untuk ia dimuatkan. Kemungkinan anda meninggalkan laman web tersebut.

Memastikan masa muatan laman web anda seminimum mungkin adalah taktik paling penting untuk diambil apabila mempertingkatkan kadar penglibatan laman web.

Jika anda mahu pengguna untuk kekal di laman web anda dan berinteraksi dengan pelbagai ciri dalam talian, laman web anda harus dimuatkan dengan cepat. Ini akan menyumbang kepada peningkatan kadar penglibatan web dan kepuasan pengguna.

 

2. Mudahkan navigasi

Navigasi yang baik merupakan salah satu bahagian penting dalam sebuah laman web. Ini merupakan salah satu strategi yang paling berkesan untuk meningkatkan kadar penglibatan laman web. Menyediakan asas untuk navigasi laman web anda sama seperti membina asas rumah anda. Kegagalan merancang asas dengan betul mungkin akan membahayakan rumah anda dari runtuh, walaupun ia kelihatan sangat baik.

Bergantung pada reka bentuk laman web anda, anda mungkin dapat mengambil keuntungan daripada navigasi yang melekat. Pastikan semua pautan penting mudah diakses melalui navigasi utama anda. Terlalu banyak pautan yang keliru, bagaimanapun, tidak membantu sesiapa pun.

 

 

3. Reka bentuk mesra mudah alih

Telefon mudah alih telah menjadi sebahagian penting dalam kehidupan seharian kita sehingga kita menggunakannya selalu. Perubahan dalam cara orang berinteraksi dengan dalam talian adalah semula jadi bagi pemilik laman web. Walau bagaimanapun, ia meningkatkan kecemasan anda untuk menjadikan laman web anda responsif mudah alih.

Laman web yang responsif mudah alih bukan sahaja lebih popular, tetapi ia juga lebih baik untuk SEO, dengan Google mengisytiharkan berkali-kali bahawa laman web responsif mudah alih lebih baik. Oleh itu, untuk meningkatkan kadar penglibatan laman web pada hari ini, laman web anda haruslah responsif mudah alih.

 

 

4. Gunakan strategik CTA 

 

Panggilan untuk bertindak (CTA) yang mudah dan jelas pada halaman web anda merupakan cara yang mudah untuk meningkatkan kadar penglibatan laman web. Ini membantu pengunjung dalam menavigasi laman web anda dan mencari kandungan yang paling relevan untuk mereka, sambil mengarahkan mereka ke dalam kitaran jualan anda.

Periksa bentuk dan saiz butang. Ia harus dapat menangkap perhatian pengunjung dengan segera. Sesuaikan perkataan CTA menggunakan perkataan yang unik untuk menangkap perhatian penonton. Warna adalah penting, jadi gunakan warna yang kontras dan masukkan elemen proposisi nilai dalam butang panggilan untuk bertindak.

 

5. Kotak carian yang ketara

Sesetengah pelawat datang ke laman web anda mencari item tertentu. Jika mereka tidak dapat mencari cara untuk sampai ke sana, mereka akan meninggalkannya. Menarik minat pelawat dengan membuat ia mudah bagi mereka untuk mencari dan menemui apa yang mereka inginkan. Tambahkan kotak carian yang ketara supaya pelawat dapat mencari maklumat yang ditetapkan dengan mudah.

Pastikan kotak carian anda direka dengan reka bentuk yang asas tetapi tambahkan ciri seperti saranan automatik supaya pelawat dapat mencari dengan lebih mudah dan meningkatkan penglibatan pengguna laman web.

 

 

6. Tingkatkan struktur pautan dalaman laman web anda

Strategi pautan dalaman laman web yang baik adalah teknik hebat untuk meningkatkan kadar penglibatan laman web dan menjana trafik ke laman web anda. Pautan dalaman adalah pautan yang membawa pengunjung dari satu bahagian ke bahagian lain.

Strategi pautan dalaman yang baik akan membantu pengunjung menavigasi laman web anda dengan lebih mudah, sambil meningkatkan rating SEO anda. Anda akan dapat menjana lebih banyak paparan halaman per pengunjung sambil mengurangkan kadar pusingan. Kedua-duanya diperlukan untuk penglibatan pengguna pada laman web. Gunakan teks jangkar yang sesuai untuk menghubungkan ke maklumat lain yang serupa di laman web anda.

 

 

7. Terangkan dengan jelas mesej jenama anda

Mesej jenama adalah tentang apa yang ditawarkan oleh jenama anda. Sama ada anda memulakan dari awal atau mengemas kini jenama yang ada, pilih mesej yang akan menjadi simpati dengan pelanggan sasaran anda dari sudut pandangan mereka.

Jika mesej penting anda tidak jelas, pengunjung akan menjadi keliru dan akhirnya meninggalkannya. Oleh itu, penting untuk memahami kumpulan sasaran anda dan menyesuaikan mesej anda secara sesuai.

Mesej jenama harus sentiasa direka untuk menonjolkan kelebihan daripada ciri-ciri. Dan untuk berinteraksi dengan audiens yang ingin anda capai dengan menggunakan istilah mereka, dari sudut pandangan mereka sendiri.

Dengan kadar penglibatan laman web menjadi faktor penting dalam menilai keberkesanan sebuah syarikat, anda harus memanfaatkan saranan di atas dengan sebaik-baiknya. Kadar penglibatan laman web yang baik tidak hanya membantu menjual produk atau perkhidmatan, tetapi juga menjadikan pelawat anda setia dan membuat mereka kembali untuk lebih. Peningkatan interaksi selalu memberi pengaruh pada penjualan dan meningkatkan kesedaran jenama, yang pada akhirnya menghasilkan kadar penukaran yang lebih baik.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *