Google Removed Sidebar Ads

Apa khabar semua!Ini adalah catatan blog pertama saya di Dreamit Real Solutions! Saya pasti ada banyak lagi artikel hebat mengenai SEM / SEO yang akan dikeluarkan dalam masa terdekat! Mari kita bincangkan keputusan google yang menakjubkan mengenai membuang iklan bar sisi di sebelah kanan pada Februari 2016.

Google Remove Sidebar Ads

Seperti yang anda lihat sebelah kanan cukup kosong dan ada 4 iklan berbayar berbanding dengan 3 sebelumnya. Anda mungkin akan tertanya, apakah kesan pada carian organik & berbayar? Teruskan membaca … saya akan menerangkan lebih lanjut.

KESAN TERHADAP HASIL PENCARIAN ORGANIK

Pengguna akan menatal ke bawah untuk mendapatkan hasil organik kerana terdapat carian berbayar tambahan yang ditambahkan ke dalam SERP, Seperti yang kita semua tahu, anda akan mendapat klik lebih sedikit apabila anda berada di dicarian yang bawah. Bayangkan, ada grafik maklumat, hasil gambar dan di bahagian berita (AMP dalam versi mudah alih) di suatu tempat dalam hasil carian. Ya! Ini bermaksud hasil organik akan semakin meruncing.

KESAN PADA IKLAN YANG BERBAYAR

Pasti ada sebab untuk google mengambil langkah sedemikian. Pertama sekali, kadar klik iklan di sebelah kanan tidak begitu meyakinkan seperti kawasan hasil utama. Lebih baik ianya dikeluarkan. Masalah sebenarnya adalah

Terdapat 4 iklan berbayar di atas SERP dan bukan 3. Oleh kerana tidak ada lagi iklan di bar sisi kanan, iklan akan sangat kompetitif untuk mendapatkan tempat 4 teratas.

Anda mungkin perlu membayar lebih banyak untuk masuk ke kedudukan 4 teratas. Dan akhirnya …

KESIMPULAN

Apabila daya saing dalam iklan berbayar meningkat, anda perlu membayar lebih banyak dan membuat iklan yang lebih berkualiti untuk masuk ke tahap 4. Bagi mereka yang tidak mampu atau tidak akan menggunakan adwords pasti mereka akan fokus pada  hasil carian organik bagi jangka panjang. Tetapi anda mesti mendapat kedudukan yang BENAR BAIK dalam pencarian organik. Kerana orang biasanya tidak akan menatal ke bawah lebih jauh. Dan kini terdapat lebih banyak senarai adwords di atas SERP. Dengan itu, pada akhirnya carian organik juga akan menjadi lebih kompetitif.

NAMUN

Dari segi pengalaman pengguna, saya menjangkakan ia akan menjadi kemajuan besar. Kerana hasil carian berbayar dan organik akan dipenuhi dengan kandungan yang berkualiti dan berkualiti tinggi.

AKHIRNYA

Tidak kira anda bertujuan untuk hasil carian berbayar atau hasil carian organik. Anda semestinya mempunyai rangkaian strategi & perancangan yang baik dan tentunya kualiti & isi yang relevan!

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *