Impact of Mobile friendly website to SEO

Apa khabar semua !!! Dalam catatan saya sebelum ini, saya bercakap mengenai kesan keputusan Google untuk membuang iklan di sisi kanan. Dan hari ini saya akan menyentuh mengenai kesan laman web mesra mudah alih ke halaman hasil enjin carian (SERP).

MASA CERITA!

Pada awal tahun 2015 Google mula mengesan laman web yang mesra pengguna. Terdapat kata-kata “Mesra Mudah Alih” di hadapan beberapa hasil carian dalam SERP mudah alih (periksa gambar di bawah)

Mobile Friendly in SERP of Mobile Devices

TETAPI tidak ada kata-kata seperti itu di versi desktop Google.

* (Dikemas kini – Perkataan “Mesra Mudah Alih” sepertinya dikeluarkan oleh Google)

Adakah anda tertanya-tanya mengapa?

Cuba bayangkan ! Apabila anda melakukan carian di peranti mudah alih dan sebahagian besar hasilnya mesra mudah alih, pasti anda akan lebih bahagia daripada lelaki yang selalu perlu menyesuaikan ukuran skrin agar sesuai dengan layar mudah alih. Ia pasti meningkatkan mesra pengguna! Dan akhirnya kadar pantulan untuk laman web mesra mudah alih juga lebih rendah daripada laman web tidak mesra mudah alih.

Oleh itu, keputusan Google untuk mengkategorikan hasil carian menjadi Mesra Mudah Alih & tidak mesra mudah alih dalam peranti mudah alih sangat dialu-alukan, terutama bagi pengguna mudah alih tersebut.

Quick overview of Mobile Friendly Website VS Non Mobile Friendly Website

Hasil Carian Google dalam Peranti Mudah Alih

Pertama sekali, mereka akan memastikan laman web mesra mudah alih mendapat kedudukan yang lebih baik dalam SERP berbanding laman web yang tidak mesra mudah alih. Sebab? Ringkas! Google sentiasa mahu meningkatkan pengalaman pengguna untuk penggunanya. Kedua, kata-kata kecil “mesra mudah alih” akan menjelaskan kepada pengguna jenis laman web yang akan mereka lawati.

* (Kemas kini – Sekarang kata-kata itu dihapus, tidak ada lagi peringatan)

Hasil Carian Google di Desktop

Pada dasarnya, ia akan mempunyai beberapa perbezaan jika anda mencari kata kunci yang sama melalui peranti mudah alih dan desktop. Saya cuba membandingkan hasil carian kata kunci “Kedai Buku Dalam Talian” di SERP versi desktop & mudah alih

Desktop and Mobile SERP Comparison

Ini sangat menarik !!!

Terdapat 8 dari 10 hasil dalam SERP mudah alih adalah laman web mesra mudah alih. Dan mari kita analisis lebih lanjut ..

KEJATUHAN

  • Infibean.com (Tidak Mesra Mudah Alih) :turun dari kedudukan 4 di SERP desktop ke kedudukan 5 di SERP mudah alih
  • Liberty University Online (Tidak Mesra Mudah Alih) : turun dari kedudukan 5 di SERP desktop ke kedudukan 10 di SERP mudah alih
  • Half.com (Tidak Mesra Mudah Alih) : turun dari kedudukan 7 di SERP desktop ke kedudukan 9 di SERP mudah alih
  • Barnessandnoble.com (Tidak Mesra Mudah Alih) : turun dari kedudukan 9 di SERP desktop ke kedudukan 11 di SERP mudah alih

KEBANGKITAN

  • Bookdepository.com (Mesra Mudah Alih) : Naik dari kedudukan 6 di SERP desktop ke kedudukan 4 di SERP mudah alih
  • Alibris.com (Mesra Mudah Alih) : Naik dari kedudukan 8 di SERP desktop ke kedudukan 7 di SERP mudah alih
  • Fishpond.com.au (Mesra Mudah Alih) : Naik dari kedudukan 10 di SERP desktop ke kedudukan 6 di SERP mudah alih
  • Betterworldbooks.com (Mesra Mudah Alih) : Naik dari kedudukan 14 dari halaman 2 ke kedudukan 8 dalam SERP mudah alih

PELIK

Tukar kedudukan 2 dan 3 dalam kedua-dua versi Desktop & versi Mudah Alih SERP. Saya tidak pasti mengapa, kedua-duanya adalah laman web mesra mudah alih, mungkin satu lebih mesra pengguna daripada yang lain di telefon bimbit? Atau yang satu lebih baik kadar klik melalui dalam SERP mudah alih? Beritahu saya jika anda mengetahui sebabnya, tinggalkan komen atau pesanan peribadi kepada saya. Saya akan sangat gembira jika anda berbuat demikian

KESIMPULAN

Dari analisis di atas, anda mungkin mempunyai idea bagaimana mesra mudah alih akan mempengaruhi hasil carian. Kedudukan laman web tidak mesra mudah alih dalam SERP mudah alih menurun, Sementara itu kedudukan kedudukan laman web mesra mudah alih semuanya bertambah baik dalam SERP mudah alih! Google mengesahkan bahawa carian mudah alih mengatasi carian desktop untuk pertama kalinya pada tahun 2015. Trend masih berterusan! Saya mendengar orang bercakap mengenai SEO Mudah Alih, bagi saya ia masih sama! Selagi anda mengoptimumkan laman web anda (mesra mudah alih / responsif) dengan betul, ia akan mendapat kedudukan baik di SERP desktop dan mudah alih.

Lihat gambar di bawah !

Google Warning - Your Page is Not Mobile Friendly

Sekiranya anda log masuk ke Google dan Googling laman web anda di SERP, anda akan dapati sesuatu yang menarik! Google mengesan pemilik laman web dan menghantar amaran kepada mereka!

Seperti Google memberitahu anda bahawa “Bang! Anda lebih baik berhati-hati! Halaman anda tidak mesra mudah alih!”Saya akan bercakap mengenai perkara ini beberapa hari lagi secara terperinci. Nantikan!

Laman web mesra mudah alih pasti memberi anda kesan positif pada hasil carian. Sebaliknya laman web anda akan mengalami kesukaran & ketinggalan dari segi pengalaman pengguna mudah alih & trafik mudah alih sekiranya anda tidak melaksanakannya mesra mudah alih.

Persekitaran carian dalam talian berubah & meningkat dengan pantas berbanding sebelumnya. Jangan tunggu sehingga terlambat. Saya yakin anda tidak mahu kehilangan potensi trafik laman web anda! Oleh itu, kembangkan laman web mesra mudah alih / responsif.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *