SEO Malaysia : SEO Guide 2019

Google memproses lebih daripada 3.5 bilion carian setiap hari secara purata. Terdapat sekitar 1.2 trilion carian setiap tahun di seluruh dunia. Melangkah ke tahun 2019. Ada sesuatu yang tidak dapat anda abaikan jika anda ingin berkembang maju dalam persekitaran carian yang sentiasa kompetitif ini. Mari tingkatkan laman web anda dan mulakan membuat trafik yang bermakna dan tukarkannya menjadi jualan. Hari ini kami menyimpulkan 8 perkara penting (Sudah tentu akan ada lebih dari 8) yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan trafik laman web anda.

  1. Carian suara
  2. Google My Business
  3. Video
  4. Mobile First
  5. Kelajuan & Prestasi Laman Web
  6. Media sosial
  7. Https
  8. Kandungan Berkualiti

1. Carian Suara

Bersedia untuk carian suara pada tahun 2019. Terdapat beberapa pertumbuhan carian suara yang ketara sejak tahun 2016, sementara aplikasi carian tradisional tetap kuat. Kami meramalkan bahawa lalu lintas carian suara akan menjadi salah satu sumber lalu lintas utama untuk laman web tidak lama lagi. Pencarian suara adalah tingkah laku carian berdasarkan soalan dan jawapan. Perkara pertama yang perlu dilakukan pada tahun 2019 adalah …

Sediakan laman web anda dengan carian suara, dan terus maju dari pesaing anda.

Komponen penting pengoptimuman carian suara lebih kepada perbualan atau kandungan yang menjelaskan soalan dan jawapan.

Sebagai contoh :

“Google, tunjukkan kepada saya syarikat SEO terbaik di Malaysia

atau

“Syarikat SEO berdekatan dengan saya”

Adakah anda perasan ini? Pencarian suara Google untuk kata “Dekat Saya” akan selalu mengarahkan anda ke senarai Google My Business. Seterusnya, Google My Business..

2. Google My Business

Senarai Google My Business biasanya muncul ketika anda melakukan carian suara atau maksud carian tempatan. Hasil Google local Snippet ditampilkan sebelum hasil carian organik. Maksudnya Orang melihat Google My Business senarai pertama.

Penyenaraian tempatan adalah mesti untuk perniagaan apa pun hari ini. Penyenaraian tempatan yang tepat dan dikemas kini memainkan peranan penting dalam SEO tempatan dan anda membantu membuat kedudukan laman web anda dengan Google di carian tempatan. Kemungkinan senarai perniagaan anda muncul juga sangat berkait dengan kandungan laman web anda. Sekiranya kata kunci yang dicari orang ada di laman web, kemungkinan penyenaraian anda juga meningkat.

3. Video

Tahukah anda bahawa fakta mengenai YouTube adalah enjin carian kedua terbesar selepas Google? Terdapat hampir 5 bilion video yang ditonton di YouTube setiap hari.

Bagaimana anda boleh mengabaikan YouTube apabila ianya dapat menghasilkan lalu lintas yang menarik? Pakar telah membuktikan bahawa lebih daripada 40% orang memberi respons yang lebih baik terhadap representasi visual berbanding dengan maklumat berdasarkan teks. Gabungan kandungan laman web dengan video yang baik dapat meningkatkan kadar penglibatan laman web anda dan mengurangkan kadar pemulihan. Mula menjana trafik tambahan dengan menyiarkan video anda ke YouTube dan semua platform media sosial. Pautan, trafik & isyarat dari platform ini adalah aset berharga yang menyumbang kepada kedudukan laman web anda.

4. Mobile First

Pada tahun 2018, 52.2 peratus dari keseluruhan lalu lintas laman web di seluruh dunia dihasilkan melalui telefon bimbit dan aspek nombor bertambah tahun demi tahun. Google kini mengutamakan pengindeksan pertama mudah alih, yang bermaksud laman web tanpa versi mudah alih atau mesra mudah alih akan menjadi sangat sukar untuk diperingkat di Google. Anda juga perlu memperhatikan laman web mesra pengguna UX anda. Pastikan prestasi kelajuan halaman mudah alih dan masa memuat.

5. Kelajuan & Prestasi Laman Web

Google menghukum laman web pemuatan lambat. Namun, Google tidak menunjukkan bahawa mereka akan memberi ganjaran kepada laman web yang memuat cepat. Tetapi 53% orang akan meninggalkan laman web jika memuat masa lebih dari 3 saat. Laman web memuat perlahan akan mendorong pengguna pergi dan anda memaksa mereka untuk melayari laman web pesaing anda. Salah satu cara untuk meningkatkan kelajuan laman web adalah menggunakan rangkaian penghantaran kandungan (CDN). Sekiranya anda tidak pasti apa itu, lihat di sini: Apakah rangkaian penghantaran kandungan (CDN) dan, bernasib baik kami dapat menggunakan CDN PERCUMA seperti Cloudflare.

6. Media Sosial

Anda tidak boleh bergantung pada satu medium sekarang. Jangan salah sangka, lalu lintas organik & carian berbayar sangat bagus … Namun, jika anda mempunyai beberapa saluran media sosial yang dibina berdasarkan laman web anda ianya akan menjadi kelebihan tambahan. Isyarat sosial merujuk kepada perkongsian laman web, suka dan penglihatan media sosial secara keseluruhan seperti yang dirasakan oleh enjin carian. Kegiatan ini menyumbang kepada kedudukan carian organik halaman dan dilihat sebagai bentuk petikan lain, mirip dengan pautan balik.

7. Https

 Sebuah laman web dengan lapisan soket selamat (SSL) akan diberi kelebihan tambahan dari segi kedudukan di Google. Ini melampaui kelebihan SEO tambahan. Laman web dengan gembok warna hijau sedikit dan bermula dengan https akan memberi keyakinan kepada pengguna. Pengguna yang tahu bahawa mereka mengunjungi laman web yang selamat.

8. Kandungan Berkualiti

Saya tahu .. Saya tahu .. ini bukan perkara baru. Saya tahu anda terus mendengar orang bercakap mengenai kandungan berkualiti sejak bertahun-tahun yang lalu. Namun, kandungan berkualiti merupakan “Yang penting dalam pencarian”. Google berusaha memberi kandungan yang tepat dan terbaik kepada penggunanya, dan apabila anda dapat memberikan nilai, Google gembira, pengguna gembira dan anda gembira. Tetapi sebilangan orang mungkin berpendapat bahawa secara harfiah tidak ada isi yang dapat mereka tulis untuk bidang atau industri mereka. Macam mana dengan ini? Klik pada butang Whatsapp di sudut kanan bawah. Bercakap dengan kami, mari kami berikan anda beberapa idea. Sebelum akhir topik …

Sekiranya anda rasa ini bagus, silakan kongsikan artikel ini dengan rakan media sosial anda.

Akhirnya. Sekiranya anda fikir kami kehilangan beberapa idea penting atau apa sahaja yang anda mahu tambah, tinggalkan komen di bawah.

Cheers !

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *